Your cart is empty

Newsletter

Komt u ook onze tentoonstelling bezoeken tijdens het festival Oer ‘t Dok te Harlingen?

Posted on by The Ritman Library

 

 
 

 


Tentoonstelling Hermetisch Open

 

 

WIJ NODIGEN U UIT VOOR


Met trots nodigen wij u uit voor onze panelententoonstelling ‘Hermetisch Open’ tijdens het OER ‘t DOK festival in het Entrepot Gebouw aan de haven in Harlingen van 9 t/m 18 juni. In de tentoonstelling worden een aantal unieke afbeeldingen uitvergroot op panelen getoond en kan men via video’s en presentaties nader kennis maken met dit bijzondere erfgoed. Tegelijkertijd met de tentoonstelling vindt het Straatfestival Harlingen en Oerol Terschelling plaats.

De panelententoonstelling Hermetisch Open biedt een unieke inkijk in de schat aan levende boeken van de Bibliotheca Philosophica Hermetica – de bibliotheek van het vrije denken uit Amsterdam. Ieder boek en elke afbeelding vertelt een eigen verhaal. Bestseller auteur Dan Brown (De Da Vinci Code) heeft samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds mogelijk gemaakt dat de kerncollectie momenteel gedigitaliseerd wordt en binnenkort wereldwijd online toegankelijk is – hermetically open to all. 

LEES MEER
 

PROGRAMMA

Tijdens de tentoonstelling zullen presentaties worden gegeven door medewerkers van de bibliotheek en zal de bijzondere documentaire over de bibliotheek, gemaakt door Artoldo Pictures, worden getoond. 

9 juni: Esther Ritman – Rondleiding Hermetisch Open
Directeur en bibliothecaris Esther Ritman zal een ‘Hermetisch Open’ rondleiding geven door de tentoonstelling. Wat betekenen de afbeeldingen en wat zijn de verhalen erachter?
Rondleidingen: 11u00 – 13u00 – 15u00

12 – 14 – 15 juni:  Beatrice Augrandjean 
Ontdekken – Ontmoeten – Ondernemen 
Beatrice, medewerker communicatie & marketing, zal een presentatie geven met de titel ‘Ontdekken – Ontmoeten – Ondernemen: van Bibliotheek tot Ambassade van de Vrije Geest’. Ze zal u meenemen in de geschiedenis van de bibliotheek, maar ook vooral in haar toekomst. Wat is een Ambassade van de Vrije Geest en wat is daar te doen? 
Presentaties: 11u00 – 15u00 – 19u00

13 juni: Cis van Heertum – Spoedcursus Alchemie
Conservator Cis van Heertum zal u een spoedcursus Alchemie geven. Is alchemie ook meer dan de kunst van het goud maken? 
Presentaties: 11u00 – 14u00 – 17u00

13 – 16 juni: Stichting tussen Kunst & Kids – Filosoferen met kinderen
Hermetisch open, wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe. Voor de jongste kinderen (4 jaar tot en met 7 jaar) bieden wij onder leiding van Annabel van Aggelen een ontdekkingsreis langs de geëxposeerde kunstwerken. 

Aan de hand van filosofische vragen worden de kinderen uitgedaagd na te denken over hoe zij zelf kijken naar de wereld om hen heen en hun plek hierin. 
Oudere kinderen worden op pad gestuurd met een speurtocht. Als een ware da vinci code gaan de kinderen a.d.h.v. de geëxposeerde werken op zoek naar verschillende raadsels die zij zullen moeten kraken. 
Ondertussen zullen zij uitgedaagd worden na te denken over hoe zij zelf kijken naar de wereld om hen heen en hun plek hierin. 

17 juni: Natalie Koch – Hermetische Muziek
Natalie werkt bij het conservatorium in Amsterdam, is schrijfster, en is vrijwilligster bij de bibliotheek. Voor onze social media schrijft ze onder andere de populaire ‘Hermetic Music‘ posts. In deze serie schrijft ze over muziek die is geïnspireerd door Hermetische ideeën en aanverwante stromingen. Tijdens haar presentatie zal ze u meer vertellen over Hermetische muziek, de kenmerken ervan en wellicht zal ze zelfs wat voorbeelden laten horen…
Presentaties: 11u00 – 14u00 – 16u00

10 – 11 – 16 juni: vertoning documentaire
The Ritman Library door Artoldo Pictures

Deze documentaire biedt een uniek portret van de collectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica maar vooral de passie en de kennis die in en om deze bibliotheek verzameld is. Het resultaat is een 90 minuten durende reeks van betoverende boeken, unieke interviews, prachtige parels van wijsheid, terwijl ondertussen een duidelijke en beknopte geschiedenis van de westerse esoterie wordt verhaald door dr. Marco Pasi, professor aan de leerstoel Geschiedenis van de Hermetische filosofie en Verwante stromingen aan de Universiteit van Amsterdam. Als u ondergedompeld wilt worden in een rijkdom aan wijsheid, geschiedenis en niet eerder getoonde verhalen: komt deze film dan zien!


BEKIJK DE TRAILER VAN DE DOCUMENTAIRE
 U heeft tijdens deze tentoonstelling ook de mogelijkheid om een selectie van onze boeken te kopen! We zullen onder andere de kleurrijke notitieboekjes, de Splendor Solis kaarten en de uitgave Hermetische Geschriften te koop aanbieden. Mocht u een specifieke titel in Harlingen willen terugzien, dan kunt u ons altijd een mailtje sturen: bph@ritmanlibrary.nl

BEZOEK ONZE WEBSHOP

Tentoonstelling HERMETISCH OPEN
9-18 Juni
11u00 – 20u00

 

LOCATIE
Entrepot Gebouw Nieuwe Willemshaven Harlingen

 

FESTIVAL 
OER ‘T DOK

In het kader van “Sense of Place” dat zijn kick-off in 2018 lanceert, organiseert ‘Heerlijk Harlingen’ een cultureel festival aan de haven van Harlingen met een veelzijdig programma waar o.a muziek, theater, cultuur en natuur centraal staan. 

 

 

VOLG THE RITMAN LIBRARY OP SOCIAL MEDIA

 

Copyright © , All rights reserved.

Our mailing address is:

Want to change how you receive these emails?
You can

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Ritman Library

The Ritman Library